понеділок, 11 травня 2015 р.
Рожа свиней
Головна »Сільськогосподарські тварини і птахи» Свині »ця стаття Чому гинуть свинки? У нас в господарстві велика біда: одна за однією гинуть свинки. Спочатку у бідолах з'являються блювота і хитка хода, на другий день вони не в змозі піднятися, а на третій день настає смерть. Проносу у хворих тварин немає, але піднімається температура. Ветлікар призначає уколи пеніциліну, але від них небагато користі: температура знижується, але тварини гинуть все одно. Чому ж відбувається все це? Здається, і годуємо тварин за всіма правилами, і сарай ретельно дезінфікуємо. Але все марно ... Що ж це за напасть така? М. О. Журавель. За тими відомостями про хвороби, які викладені, поставити абсолютно точний діагноз не представляється можливим. Однак за викладеними клінічними ознаками можна з достатньою часткою впевненості припустити наявність таких інфекційних захворювань, як рожа, чума, пастерельоз. Але все ж найбільш імовірна рожа свиней, яка найчастіше вражає поросят у віці 3-6-8 місяців і характерна сезонністю прояви (рання весна, теплу пору року), а в умовах Білорусі прінашіх сльотавих і м'яких зимах її слід побоюватися в усі сезони року , що і спостерігалося у вашому випадку. Що стосується проведеної вами дезінфекції приміщення, де містилися свині, то вона, очевидно, була недостатньою, так як збудник пики дуже стійкий до різних несприятливих факторів зовнішнього середовища (дезінфекція, висушування). Не випадково збудника пики відносять до числа ґрунтових інфекцій, так як він здатний тривалий час зберігатися в грунті і навіть розмножуватися. У листі не вказано, чи проводилася поряд з дезінфекцією сараю дезінфекція верхнього шару грунту вигульного дворика. У цьому випадку, як би ви ретельно не дезінфікували місце проживання свиней, не виключений занесення збудника на взуття, з предметами догляду, гризунами та комахами. Вигульних дворик слід було посипати хлорним вапном або полити розчином вапна і перекопати. Бажано зробити це двічі. Найбільш згубно на збудника пики свиней діють розчин хлорного вапна, що містить 3% активного хлору, 2% гарячий розчин їдкого натру, 20% суспензія свежегашеной, 0,5% розчин формальдегіду, 4-5% емульсія ксілонафта, 5% гарячий розчин кальцинованої соди . Сприйнятливість до пиці в значній мірі залежить від умов годівлі. Недолік в кормовому раціоні мінеральних речовин і вітамінів знижує природну стійкість до цього захворювання. Таке ж несприятливий вплив на стійкість надає одностороннє годування, зокрема дача кормів, багатих на вуглеводи, але бідних вітамінами і мінеральними речовинами. Слід мати на увазі, що інфекція може зберігатися в організмі мишей, щурів, птахів, комах (мухи, кліщі, комарі). Вони можуть або самі хворіти пикою або довгий час зберігати її, заражаючи і тварин, і різні предмети, з якими контактують. Вигульних дворик для свиней бажано влаштовувати на південній, сонячній стороні, щоб його поверхня добре опромінювалася ультрафіолетовими променями сонця. Однак завжди справедливо вважалося, що хвороба значно легше попередити, ніж лікувати. Найважливіший метод профілактики пики свиней - запобіжні щеплення вакцинами. Профілактичну вакцинацію свиней проводять ранньою весною до настання перших теплих днів, а підростаючий молодняк допрівівают протягом усього року. Однак вакцинація дає найбільш обнадійливий результат на тлі повноцінної годівлі тварин і при дотриманні зоогігієнічних норм утримання (температура, вологість повітря, чистота в приміщенні). Якщо для годівлі свиней використовують відходи їдалень, то їх слід проварювати. Відомо, що успіх у лікуванні будь-якого захворювання залежить від того, на якій стадії розвитку хвороби надана лікарська допомога. Дуже висока вірогідність успішного результату захворювання, якщо лікування пики свиней розпочато в перші 12-15 годин захворювання, тобто при появі високої температури, зниженні або відсутності апетиту, паралізації рухової активності тварини (плями на шкірі з'являються пізніше). Успіх лікування забезпечується застосуванням гіперімунною сироватки проти пики свиней та відповідного симптоматичного лікування (дають засоби, що поліпшують роботу серця, органів дихання, травної системи). Кращі результати отримують при введенні сироватки внутрішньом'язово в дозі 1-1,5 мл на.1 кг живої маси. При особливо важких станах і різко ослабленою серцевої діяльності намічену частку сироватки краще вводити не відразу, а в 2-3 прийоми з інтервалом в 30-40 хвилин. Якщо через 8-12 годин після початку лікування стан хворої тварини не поліпшився, сироватку в тій же дозі вводять повторно. Хорошим лікувальним засобом при пиці свиней є антибіотики: різні солі пеніциліну, стрептоміцин, еритроміцин, екмоновоціллін. Їх вводять внутрішньом'язово в дозі 3-5 тис. ОД на кілограм живої маси в 5-10 мл розчинника (фізіологічний розчин, протіворожістая сироватка, розчин новокаїну та ін.) 2-3 рази через 6-8 годин. Особливо високий лікувальний ефект досягається одночасним введенням протіворожістой сироватки та одного із зазначених антибіотиків у прийнятих дозах. Якщо викладений метод лікування і профілактики буде застосований до тварини, хворому одним з тих захворювань, клінічні ознаки якого аналогічні пиці свиней, можете бути впевнені в тому, що принцип Гіппократа «не нашкодь» не порушений. Пам'ятайте і про те, що рожа свиней небезпечна і для людини. Домашні господині і робочі з розбирання свинячих туш іноді звертаються до лікарів зі скаргами на набряклість і червоні плями на руках, свербіж і печіння. Почервоніння з'являється на тому місці, де шкіра була пошкоджена. У центрі плями видно слід пошкодженої шкіри. Поступово центр плями синіє, а червоний край його поширюється далі. Осторонь від первинного вогнища можуть з'явитися нові плями. З часом в суглобах пальців виникають тугоподвижность і болючість. Небезпека зараження зростає в теплу погоду, коли в м'ясі, отриманому від хворого пикою тварини, бурхливо розмножуються збудники свинячий пики. Але після варіння м'ясо від хворих пикою свиней не небезпечно.
Підписатися на:
Дописати коментарі (Atom)
Немає коментарів:
Дописати коментар