понеділок, 11 травня 2015 р.

ПАНКРЕАТИТ. ЩО РОБИТИ? | Сайт Життя

Лікар - гастроентеролог, кандидат медичних наук Олександр Єлісєєв, який має 30-річний досвід роботи, дає рекомендації з лікування панкреатиту. Підступність цього захворювання в тому, що навіть повне зникнення симптомів гострого панкреатиту не означає припинення запального процесу в тканинах підшлункової залози. Тому поспішне («так я вже здоровий!») Припинення лікування веде до переходу гострого панкреатиту у хронічний, і це може стати діагнозом на все життя. Будьте пильні і лікуєтеся грамотно. У всьому світі відзначається зростання захворюваності на хронічний панкреатит, за останні 30 років число хворих на хронічний панкреатит більш ніж подвоїлося. При цьому відзначено значний - на 30% - зростання хворих панкреатитом жінок, спостерігається зростання алкогольного панкреатиту, зареєстровано також виразне зниження віку хворих з встановленим діагнозом захворювання. Виявлено зростання захворюваності на рак підшлункової залози, який розвивається на тлі хронічного панкреатиту. Нарешті, виявляється прямий зв'язок хронічного панкреатиту і цукрового діабету. Прийнято вважати, що алкоголь є основною причиною хронічного ураження підшлункової залози майже у 90% дорослих хворих, гострий алкогольний гепатит реєструється майже в 75% випадків. Близько 80% всіх хворих на хронічний панкреатит - це чоловіки. Таким чином, в даний час хронічний панкреатит розглядається як одне з найпоширеніших серйозних захворювань. Розрізняють гострий і хронічний панкреатит. Гострий панкреатит характеризується тим, що всі ознаки захворювання, включаючи симптоми, дані лабораторних та інструментальних досліджень, які підтверджують діагноз хвороби, зникають повністю після лікування. При гострому запаленні підшлункової залози розвивається набряк органу, збільшення його розміру, активність вироблюваних залозою ферментів підвищується, хворий відчуває біль, виражені лихоманка й інші ознаки токсикозу (токсикоз - отруєння організму токсичними речовинами запалення). Однак фінал гострого панкреатиту оптимістичний: підшлункова залоза відновлюється повністю як у функціональному, так і в анатомічному - структурному - відношенні. При хронічному панкреатиті зміни в підшлунковій залозі зберігаються і після зникнення симптомів захворювання, в органі поступово наростають, а з плином часу прогресують атрофічні (в'янення) і запально-дегенеративні (дегенерація - виродження) процеси. Хронічна форма захворювання характеризується практично постійними болями в животі, що виникають при порушенні дієти, зниженням функціональних можливостей підшлункової залози, чергуванням періодів загострень і ремісії. У підсумку нормальна тканина підшлункової залози, яка виробляє необхідні для травлення ферменти і гормони, замінюється неспроможною у функціональному відношенні рубцевої тканиною, яка нічого не може виробляти. Крім гострого та хронічного, панкреатит може бути первинним або вторинним. Первинним панкреатит вважається, якщо запальний процес спочатку виник в підшлунковій залозі. Якщо запалення підшлункової залози стає наслідком ураження сусіднього органу (наприклад, дванадцятипалої кишки або жовчовивідних шляхів), він класифікується як вторинний панкреатит. Крім цього з клінічної точки зору, тобто залежно від особливостей перебігу і наявності або відсутності характерних симптомів, розрізняють також :? рецидивуючий (часто загострюється, з больовими кризами) хронічний панкреатит ;? хронічний больовий панкреатит, при якому біль пацієнта турбують практично завжди ;? латентний (прихований), або безболевой, панкреатит, коли болі в животі фактично відсутні, а діагноз захворювання встановлюють на підставі інших характерних симптомів і даних обстеження ;? псевдотуморозний, або опухолевоподобний, хронічний панкреатит, який зазвичай проявляється тривалою жовтяницею. АНАТОМІЧНІ СВЕДЕНІЯПанкреатіт в перекладі з грецької означає запалення підшлункової залози. Термін «підшлункова залоза» відповідає місцезнаходженням органу: вона розташована нижче шлунка і кілька позаду нього, тобто під шлунком, на рівні верхніх поперекових хребців, переважно позаду задньої стінки шлунка. Форма підшлункової залози може бути досить різноманітною - від сплощеного, поступово звужується в одну сторону тяжа, до утворення, що нагадує кільце або молоток. Довжина підшлункової залози дорослої коливається від 14 до 23 см, її маса в середньому становить 100 грамів. Всю залозу прийнято розділяти на три відділи: головку, тіло і хвіст. Найбільш широка частина органу - головка, найбільш вузька частина -хвост. Підшлункова залоза виконує дві найважливіші і по суті незамінні для організму функції: виробляє головні травні ферменти і гормон інсулін, який регулює рівень цукру крові. Ферменти і гормони виробляються різними частинами залози. Травні ферменти виробляються залізистої частиною органу, інсулін виробляється сукупністю так званих острівців Лангерганса. Всього підшлунковою залозою виробляється близько 20 необхідних для травлення ферментів, серед яких найважливішими є ліпаза, трипсин, амілаза, хемотрипсин, еластаза, коллагеназа, сахараза, мальтаза та ряд інших. Ліпаза розщеплює жири, трипсин і хемотрипсин - білки, вуглеводи розщеплює амілаза. І хоча в даний час фармакологами синтезовані ферменти, здатні в якійсь мірі замінити ті, що виробляються підшлунковою залозою, якість синтетичних ферментів залишає бажати кращого, особливо це відноситься до ліпазі, перетравлює жири. Травні ферменти входять до складу секрету, що виробляється підшлунковою залозою; на добу у здорової людини в середньому виробляється до 600-700 мл секрету. Секрет залози по вивідним протоках потрапляє в просвіт дванадцятипалої кишки. Травні ферменти, що знаходяться в протоках підшлункової залози, перебувають в неактивному стані. Потрапляючи в просвіт дванадцятипалої кишки, ферменти під впливом жовчі і кишкових ферментів, а також під впливом зміни р Н середовища активізуються і в цьому активному стані проявляють свої якості - розщеплюють білки, жири і вуглеводи. Острівці Лангерганса, крім інсуліну, виробляють і інші гормони: глюкагон, соматостатин, панкреатичний поліпептид. Недолік вироблення інсуліну призводить до розвитку цукрового діабету -захворювання, зростання якого, на жаль, відзначається у всьому світі. У здоровому організмі інсулін регулює вміст цукру в крові людини на належному рівні шляхом його зниження, а також регулює вуглеводний обмін в цілому. Протилежно інсуліну діє глюкагон - він збільшує вміст цукру в крові. ПРИЧИНИ РОЗВИТКУ БОЛЕЗНІВоспаленіе підшлункової залози може бути обумовлено впливом декількох факторів, проте в даний час всі без винятку фахівці серед причин, що викликають пошкодження органу, на перше місце ставлять алкоголь. Вважається доведеним, що регулярний, щоденний прийом 150-200 мл алкоголю протягом декількох років призводить до панкреатиту. При цьому слід зазначити, що для виникнення захворювання не має значення сорт алкоголю - механізм пошкоджуючої дії на підшлункову залозу алкоголю універсальний, однотипний. Однак сурогати алкоголю, безумовно, більш токсичні порівняно з офіційно дозволеними до застосування алкогольними напоями. Алкогольний панкреатит фахівці класифікують як первинний панкреатит, оскільки алкоголь при його регулярному вживанні вражає в першу чергу підшлункову залозу і тільки потім запалення, прогресуючи, вражає сусідні органи. Порівнюючи терміни появи перших симптомів панкреатиту при вживанні алкоголю чоловіками і жінками, можна відзначити, що клінічні ознаки ураження підшлункової залози з'являються у жінок раніше в середньому на 6-7 років. В середньому симптоми хронічного панкреатиту починають реєструватися після 5 17-річного регулярного вживання алкоголю. У той же час незаперечно встановлено, що досить часто від початку регулярного вживання алкоголю до встановлення діагнозу «хронічний панкреатит» проходить всього 2 роки. Принципово важливо також те, що зміна тканин самої підшлункової залози при вживанні алкоголю відбувається раніше, ніж хворий починає відчувати прояви цього, тобто виникає ситуація, коли панкреатит вже є, а симптомів панкреатиту ще немає. Також необхідно підкреслити, що саме алкогольний гепатит нерідко має важкий перебіг і закінчується смертю хворого. Другий основний причиною, що приводить до розвитку панкреатиту, можна назвати патологію жовчовивідної системи, насамперед наявність жовчнокам'яної хвороби. Гострий панкреатит в рідкісних випадках може також виникати в результаті травми живота, після операцій на шлунку або жовчовивідних шляхах, після інструментального обстеження, проте в третині випадків причину гострого панкреатиту встановити не вдається. Хронічний панкреатит в деяких випадках може розвиватися :? у зв'язку зі спадковістю (сімейний панкреатит) ;? при вроджених анатомічних аномаліях підшлункової залози ;? при дивертикулах (випинанні стінки) ;? при виразковій хворобі та інших захворюваннях дванадцятипалої кишки ;? паразитах - глистах кишечника і жовчовивідної системи (аскарид, опістархіях) ;? під впливом вірусів (віруси свинки, гепатиту) ;? при токсичних впливах (ртуть, свинець, фосфор, миш'як), у тому числі лікарських (протизаплідні препарати, популярне сечогінний фуросемід, зловживання антибіотиками, сульфаніламідними препаратами) ;? при алергічних станах ;? при порушеннях обміну речовин (ожиріння, дефіцит в їжі білка) ;? при цукровому діабеті ;? під час вагітності. СИМПТОМИ БОЛЕЗНІСімптоми гострого панкреатиту в типових випадках проявлені чітко. Головною ознакою гострого запалення підшлункової залози є досить виражена різкий біль в животі, що локалізується насамперед у околопупочной області або в підребер'ї, частіше в лівому, але може бути і в правому, біль також може оперізувати пацієнта. Біль при гострому панкреатиті має свої відмінні риси: вона з'являється зазвичай (до 80% всіх випадків) раптово, на тлі повного благополуччя, швидко стає інтенсивною і не слабшає навіть від введення сильних знеболюючих препаратів, у тому числі наркотичних. Нерідко простежується зв'язок початку нападу з прийомом напередодні алкоголю або трапезою з великою кількістю жирної гострої їжі. Найбільш часто біль при гострому панкреатиті віддає в спину. У рідкісних випадках біль при гострому запаленні підшлункової залози відсутній (так звана безболеванія форма захворювання); при цьому хворого турбують нудота і блювота, відрижка повітрям, гикавка, здуття живота, розлад шлунку і інші диспепсичні симптоми. У переважної кількості хворих на гострий панкреатит спостерігаються нудота і блювота, а руху або кашель (і навіть глибоке дихання) біль підсилюють, в той час як повна нерухомість в якійсь мірі полегшує страждання. Нудота і блювання полегшення хворим панкреатитом не приносять. Нерідко при гострому панкреатиті відзначається метеоризм (здуття живота), підвищення температури тіла: зазвичай помірне (37,2 37,4 С), рідше - значне, що буває при важкому ураженні підшлункової залози. У сечі при лабораторному дослідженні виявляється підвищення рівня ферментів, що виробляються підшлунковою залозою; в крові - підвищення числа лейкоцитів (білих кров'яних тілець), що свідчить про запалення; також може підвищитися концентрація в крові глюкози (цукру). Основні клінічні прояви хронічного запалення підшлункової залози: біль у животі (частіше після їжі), здуття живота, нудота, відчуття дискомфорту, слабкість, порушення стільця, зниження маси тіла. Паралельно відзначається розлад функцій підшлункової залози: порушується вироблення травних ферментів і гормонів. При наявності панкреатиту в організмі виникають стійкі порушення травлення, обумовлені функціональною неспроможністю ураженого органу. Якщо загострення хронічного панкреатиту спостерігається не частіше 1-2 разів на рік, така форма хвороби називається рідко рецидивуючої (рецидив - повторення), при загостреннях, що виникають не менше 3-4 разів на рік, захворювання вважають часто рецидивуючим. Розрізняють первинний панкреатит, коли в першу чергу вражається підшлункова залоза, а потім страждають сусідні органи, і вторинний панкреатит, що розвивається на тлі хвороб, наприклад на тлі хронічного холециститу. Поява або посилення больового синдрому у хворих на хронічний панкреатит часто пов'язано з вживанням алкоголю, жирної, смаженої, їжі, копченостей, печеного, гострого, холодних і шипучих напоїв, шипучих і кріплених вин. Найчастіше біль з'являється через 30-60 хвилин після їжі і слабшає або проходить через 2-3 години. Однак при так званій больовий формі захворювання біль може бути практично постійною, не настільки інтенсивною, як при нападі, а ниючий. При хронічному запаленні підшлункової залози біль локалізується найчастіше у верхній половині живота, залежно від того, вражені більшою мірою головка залози, її тіло або її хвіст; біль відзначається або в правому підребер'ї (головка), або в лівому (хвіст), або в надчеревній ділянці (тіло залози). Часто бопь при хронічному панкреатиті носить оперізуючий характер, віддає (іррадіює) в поперек, ппечо, в нижню частину живота, під попатку і навіть в область серця, нагадуючи серцевий напад. Блювота, нерідко відзначається при хронічному панкреатиті, полегшення пацієнтові не приносить. У страждаючих хронічним панкреатитом часто спостерігається зниження ваги тіла, причому після больового синдрому при хронічному ураженні підшлункової залози це найчастіший симптом. Нерідко хронічне ураження підшлункової залози проявляється проносом, який може тривати кілька (3-5) днів, причому не тільки при загостренні хвороби, але і поза загостренням. Стілець при панкреатиті зазвичай пінистий, сіруватий, із частками неперетравленої їжі, погано змивається з поверхні унітазу («жирний»). Досить часто відзначаються диспепсичні симптоми: порушення апетиту, аж до повної його відсутності, печія, нудота, блювання, відрижка повітрям після їжі або натщесерце, слинотеча, здуття живота. Після інтенсивного нападу панкреатиту, особливо з сильними болями, може з'явитися жовтяниця, яка відносно швидко ліквідується при адекватному лікуванні хвороби. Якщо при хронічному запаленні залози одночасно уражаються острівці Лангерганса, що виробляють інсулін, то з'являються симптоми цукрового діабету: підвищення апетиту, невмотивована спрага і збільшення об'єму сечі. МЕДИЧНЕ ОБСЛЕДОВАНІЕДіагноз захворювання встановлюється на основі комплексу показників: за наявності характерних клінічних проявів (симптомів), за даними інструментального та лабораторного обстеження. Серед інструментальних методів найбільш інформативними в даний визнані УЗД, КТ, ЕРПХГ, лапароскопія. УЗД - ультразвукове дослідження - дозволяє оцінити розміри і контури залози, виявити зміна її структури, встановити, чи є камені в підшлунковій залозі. Сьогодні апаратами для УЗД оснащені практично всі медичні установи. КТ - комп'ютерна томографія «бачить» розміри і контури залози, виявляє її щільність, наявність в залозі патологічних утворень, у тому числі пухлин. Комп'ютерний томограф - дороге медичне обладнання, навіть не всі великі стаціонари їм оснащені. ЕРПХГ - ендоскопічна ретроградна панкреатохолангіографія дозволяє виявити патологію (у тому числі пухлина) в протоках підшлункової залози. ЕРПХГ виконується в клініці при наявності ендоскопіста -цілеспрямованість підготовленого фахівця, який працює зі спеціальним обладнанням. ЕРПХГ зазвичай є в стаціонарах, в структурі яких передбачено відділення абдомінальної (черевний) хірургії. Лапароскопія являє собою метод візуального (оком) огляду органів черевної порожнини через введену через прокол в передній черевній стінці апаратуру при необхідності підтвердити або спростувати діагноз в екстрених випадках - для вирішення питання про операцію на підшлунковій залозі. Лабораторне обстеження полягає у виявленні рівня панкреатичних (вироблюваних залозою) травних ферментів; зазвичай при патології підшлункової залози в крові та / або в дуоденальному вмісті (вмісті дванадцятипалої кишки) досліджують рівень ліпази, амілази і трипсину. Відхилення їх рівня від норми підтверджує ураження підшлункової залози. Простим методом лабораторної діагностики є виявлення в калі надлишкової кількості жиру. кукурудзяні рильця; II. III. спеції і прянощі. сухожилийкотлеты,кнели,фрикадельки,суфле,пюре,рулеты,бефстроганов гриби; шоколад; прянощі;

Немає коментарів:

Дописати коментар