неділя, 26 квітня 2015 р.

Зміст і годування курей Домашні тварини і птахи - зміст, годування, лікування хвороб.

Кури - птахи невибагливі, але пригляд за ними все ж потрібен. І, як нескладно здогадатися, чим ближче від будинку знаходиться курять нік, тим простіше доглядати за птицею і стежити, щоб там все було в порядку. Так що, якщо ви вирішили завести пернатих, догляньте неподалік зручне і для себе, і для них місце. Якщо ви живете в північній смузі, то для курника ідеально підійде який-небудь невеликий схил на південному сході, а якщо в південній на північному сході. Кури люблять перебувати поблизу свого житла майже біля входу, тому двері повинні бути на сонячній стороні. Якщо ж ви розмістите вхід в курник з північної сторони, то кури замість того, щоб насолоджуватися сонечком і шукати собі крупу і червяч ков, стоятимуть, нахохлившись, і мерзнути. А потім захворіють і помруть. На півдні господарі надходять навпаки: там, виходячи з курять ника, кури змушені перебувати на пекучому сонці - вони швидко виснажувати і страждають від комах, яких там греблю гати. Вони не люблять йти далеко від курятника, поки не знесли яйця, і на ходятся поблизу нього. Тому, якщо ви живете на півдні, забезпечте своїм несучкам на вході в курник тінь. Годування Якщо у вас невелика ділянка і курочкам просто не вистачає ме ста для вигулу, то годувати їх треба за наступною схемою. Вранці холодний м'який корм, що складається з пшеничних обітру бий, змішаних з дрібно стовченою яєчною шкаралупою і всевоз мужнього роду кухонними і столовими залишками. Якщо залишків з кухні немає, замініть їх дрібно нарубаними листям капусти, моркви чи буряка. Опівдні невелика кількість гречки, гороху, сочевиці або рису або конопляного, соняшникового, льня ного насіння. Увечері порадуйте пернатих вівсом або ячменем. Всі три сезони восени, взимку і навесні корму задаються в ті плом вигляді. Горох, сочевиця і боби - кращі збудники кладки. Одна до поки кури не звикли до такого корму, давати його варто рас хлопець. Тільки потім можна перейти на сухий горох. Взимку, особливо в сильно морозні дні, дуже хороший корм курям зі ставлять кукурудза, багата жиром і крохмалями. Давати її сле дме ввечері по 0,5 кг на чотирьох курей. Зелень і овочі всякого роду, змішані з висівками, слід завжди давати злегка про вареними і дрібно порубані; столові й кухонні остат ки також. Взимку вмілі і знаючі курівники підвішують на мотузці качани капусти, щоб кури могли їх клювати і отримувати свіжі вітаміни. Яєчна шкаралупа обов'язковий інгредієнт в годівлі курей, так само як і пісок. Вона багата вапном та іншими остеобразующімі речовинами. Дається добре висушеної і дрібно рас товченої. Завжди, в будь-який сезон і в будь-який час, будь то початок або оконча ня кладки, кури повинні отримувати яєчну шкаралупу. Якщо її немає в до статочно кількості, можна замінити штукатуркою, розкладеної на пташиному дворі. Ще гарні подрібнені (пластівці або стружка) сирі кістки - вони містять необхідні речовини як для утворення шкаралупи, так і для освіти та розвитку кістяка (крім того, вони сильно збільшують кладку). Задаються вони в суміші з м'яким кормом і в кількості приблизно 0,2 кг на 10 курей, від 3 до 5 разів на тиждень. У холодну пору року, коли курка не може викопати собі коріння і черв'ячків, додайте в раціон м'ясо і картоплю. Однією кар тофеліни вистачить на 5 курочок, а м'яса в холодну погоду треба всього 10 г на одну голову. Картопля гріє пташку, а м'ясо дає їй красиве блискуче перо. Багато тваринної їжі не давайте інакше испо ртіте смак яєць і м'яса у курки. Порядок годівлі птиці може бути найрізноманітніший. Вранці та вдень птицю годують вологою мішанки (замоченное у воді зерно), замішаної на сироватці, бульйоні або воді. У мішанку можна додавати і домашні харчові відходи. На ніч Згодовуючи ють зерно, в холодну пору кількість зерна збільшують. В окремих вих годівницях повинна постійно перебувати суха суміш для сво Бодня поїдання. У зимовий період необхідно більш ретельне спостереження за харчуванням курей, щоб утримати несучість на висо кому рівні. І, звичайно, раціон різних типів курей теж відрізняється! Раціон годівлі курок-несучок Оскільки від них залежить кількість одержуваних яєць, годувати їх треба особливо ретельно. У раціоні неодмінно повинні бути корми, багаті вітамінами і містять легкопереваріемий повноцінний білок. Курям згодовують пророщене зерно (джерело вітаміну Е) - до 40 г на одну курку в день. Пекарські дріжджі - джерело вітаміну групи В. Їх вводять з комбікормом щодня в кількості 3-5 м Вводять в раціон також риб'ячий жир в кількості 1 г на голову. У пташнику завжди повинні бути мінеральні корми. Приблизний добовий раціон, розрахований на одну голову, може бути таким: зерно (овес, ячмінь та ін.) 50 г; борошняна суміш (вівсяна, ячмінна, висівки пшеничні) 50 г; сінна мука 10 г; соковиті корми (морква, бруква, буряк) 30-50 г; сухі білкові корми тваринного і рослинного проісхожде ня (макухи, м'ясні відходи та ін.) 10-15 г; черепашка або товчена шкаралупа 5 г; кісткове борошно 2 г; сіль 0,5 г. У дорослих курей щорічно відбувається зміна оперення. Лінь ка зазвичай починається на початку осені і супроводжується помітним ослабленням організму. Зміна пера відбувається протягом 2-4 ме сяцев. У цей час несучість курей знижується, і кладка яєць може навіть повністю припинитися. Чим раніше починається линька, тим коротше у курей продуктивний період і нижче продуктивність. Якщо ви раптом помітили, що якісь птахи почали линяти влітку, то на наступний рік їх можна вже не залишати багато яєць вони не при несуть. Таких пташок відправляємо в суп. Годування курей при линьки повинно бути менш рясним, ніж у розпал яйцекладки, але різноманітним і калорійним. Птаху можна скарм ливать рибну і м'ясо-кісткове борошно, свіжий сир, обрат. Слід давати черепашку, гашене вапно, крейда, яєчну шкаралупу, а також мор ковь, гарбуз, картопля, капустяні і бурякові листя. Лина несучкам добре згодовувати проросле до наклева зерно. Зазвичай птицю годують 3-4 рази на добу. Вранці дають одну третину добової норми зерна. Через 2 години згодовують вологу мішанку в такій кількості, щоб птах з'їдала її повністю протягом 30-40 хв. після роздачі. Суху суміш насипають в окремі годівниці в міру поедаемости. На ніч годують зерном. Але ось прийшла зима, настали холоди, і виникає питання чому тепер годувати курочок? Зимовий раціон харчування відрізняється від літнього. Приблизний добовий раціон в зимовий період на курку-несучку: зернові 50 г; волога мішанка (мелений ячмінь, овес та ін.) 30 г; варену картоплю - 100 г; макуха соняшниковий 7 г; сінна мука або кропива - 10 г; простокваша 100 г; крейда, черепашка 3 г; мелені кістки або кісткова мука 2 г; сіль кухонна - 0,5 м А тепер ненадовго зупинимося на групах кормів, якими годують курей. Вони бувають: вуглеводної, мінеральними, білково ми та вітамінними. До вуглеводних кормів відносять зерно злаків, картоплю і корені плоди з баштанними, крупи і відходи висівки, мучки, млинову пил. Білкові корми містять багато протеїну і діляться на корми тваринного походження (рибне, м'ясо-кісткове, молоко незбиране і зняте, сир і ін.) І рослинного походження (зерна бобо вих, макухи, дріжджі, борошно з бобових трав і кропиви). Вітамінні корми в раціоні годівлі курей є дже ніком вітамінів і провитаминов, які містяться в молоці цілісному, борошні з різних трав і бадилля овочевих рослин, хвой ної борошні, моркви, зеленій траві. Мінеральні корми, до яких відносяться черепашка, крейда, з вестняк, сіль кухонна, солі макро- і мікроелементів, служать джерелом мінеральних речовин: кальцію, фосфору, натрію, хло ра, заліза та інших. Годування курей м'ясних ліній має свої особливості. Селекція на м'ясну скоростиглість спричинила за собою зміну всього їх організму. Інтенсивність обміну речовин у них в окремі віз растний періоди нижче, ніж у птахів яєчних ліній, а це предопре деляет підвищену схильність до жироотложению в організмі. Тому для годування птахів м'ясних ліній використовуються осо бие прийоми, які попереджають надмірне споживання кор ма і, отже, підвищений жироотложение в тілі птаха. У перші 5 тижнів жива маса м'ясних молодиць збільшується до 15 разів, а потім інтенсивність росту знижується, але споживання корму зростає. Тому в міру зниження інтенсивності росту курок треба обмежувати їх у споживанні кормів. Якщо цього не робити, вони досягнуть необхідної для 23-тижневого віку живої ма си вже до 10-16 тижнях, але при цьому будуть відрізнятися надмірним ожирінням. Необхідно врахувати, що споживання птицею корму залежить і від температури навколишнього середовища. При підвищенні середньодобової температури повітря в пташнику споживання корму птицею знижуючи ється на 1,3-1,5%. Тому при високих температурах зниження споживання корму треба компенсувати більш високою концен трації поживних речовин в раціоні. М'ясних курей годувати потрібно строго по годинах і вичищати кор мушки після прийому їжі. Крім того, птахів коштує кілька огра нічівать в їжі. Це можна здійснювати двома способами. Перший спосіб більш доступний і передбачає якісне обмеження, коли птицю годують досхочу, але низкопротеиновой і низькоенергетичними комбікормами або кормосумішами. Але кращі результати дає другий спосіб кількісне обмеження, в результаті якого зменшується добове потре бление кормосмесей, збалансованих за всіма основними показу телям поживності. Саме другий спосіб дозволяє максималь але знизити витрату дорогих кормів. При будь-якому способі обмеження для вирощування однієї ку рочки до 26-тижневого віку потрібно 13-14,5 кг комбікорму. Жива маса курей повинна становити у віці: 4 тижні близько 550 г; 8 тижнів 1050 г; 12 тижнів 1450 г; 16недель- 1700 г; 26 тижнів 2500-2600 р Молодих курок м'ясного типу слід переводити на ограни ченное годування з 3-4-тижневого віку і на період до 24 Не дель. У годівницях обов'язкова наявність мінеральних підгодівлі і гравію. Кількісно обмежувати птицю в кормі можна шляхом викорис тання одного голодного дні на тиждень. У подальшому обмежений ве годування вводять після досягнення несучками максимальної інтенсивності яйцекладки приблизно в 35-тижневому віці. Підживлення птахів Про півня розмова окрема, як і раціон. Якщо вам необ діми запліднені яйця, главу курячого сімейства треба під кармлівать особливо, щоб сил і завзяття вистачало на весь його гарем. Так от, щоб підвищити заплідненість яєць, птахів під кармлівают спеціальної кормосуміші з окремих годівниць. Для цього на висоті 40-45 см від підлоги до стіни прикріплюються спеці альні годівниці (куточки) з розрахунку 10-15 см кормової поверхно сти на одну голову. Для підгодівлі готують кормову суміш: пророщеної пшениці 50 г, сиру або рибного борошна - 5-7 г, червоної моркви - 15-20 г, свіжих пекарських дріжджів - 2-3 г, риб'ячого жиру 1 м

Немає коментарів:

Дописати коментар